Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν το καλό ...ασφάλιστρο


Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν το καλό ...ασφάλιστρο .Εκτύπωση

elgaTAXIS στα εσοδά του βάζει ο ΕΛΓΑ αφού η πληρωμή των εισφορών θα γίνεται ήτε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ήτε μέσω της εφορίας . Ετσι αν οι αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους, όχι μόνο δεν θα πάρουν...... αποζημίωση, αλλά «τα χρέη τους» θα βεβαιώνονται στην Εφορία.
Μπορεί λοιπόν στο εξής και για τα τιμολόγια που εκδίδονται από 1-1-2011 να καταργείται η παρακράτηση εισφοράς 3% στη φυτική παραγωγή και 0,5% στο ζωικό κεφάλαιο επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, πλην όμως με το νέο σύστημα που τυπικά ισχύει από 1-1-2011, οι εισφορές θα πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ακόμη και μέσω συμψηφισμούς τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εφόσον δώσουν οι ίδιοι τη σχετική συγκατάθεση.
Στις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΑΤΕbank τότε «η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς (στον ΕΛΓΑ) είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.». Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να παίρνει από τις επιδοτήσεις τους το ποσό της εισφοράς τους για τον ΕΛΓΑ.
Ως προς το ύψος των εισφορών, αυτές καθορίζονται με βάση τον νέο νόμο σε ποσοστά:
- 4% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής.
- 3% για τους ελαιώνες, το ελαιόλαδο και τις ελιές
- 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο.
- 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργεια.
Το ποσό των εισφορών θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα ή τα δέντρα που δηλώνουν οι αγρότες (δήλωση ΟΣΔΕ), με τη μέση παραγωγή σε επίπεδο νομού και με την αξία του παραγόμενου προϊόντος .
Εισφορά θα πληρώσουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν συνολικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Η «γενική» αυτή εισφορά ορίστηκε στο 2% επί του εισοδήματος που προέρχεται από τις γεωργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και από αυτά τα 4.000 ευρώ προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 2% που σημαίνει 80 ευρώ, στον ΕΛΓΑ. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
πηγη : agroschannel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου