Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΙΑΚΜΩΝΑΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Ο Αλιάκμονας  (καθ. Αλιάκμων)  είναι ποταμός στη Δυτική Μακεδονία.
Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος
Το όνομα Αλιάκμων...
είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας,  θάλασσα)  και από το άκμων  (αμόνι).  Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος. 
Ο Αλιάκμονας είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ελλάδας και βρίσκεται εξολοκλήρου σε Ελληνικό έδαφος με συνολικό μήκος 322 χμ.
Σχηματίζεται από τη συμβολή δύο μικρότερων ποταμών, του Βέλιτσα ή Μπελίτσα και του Ζέλοβα ή Ζάλοβο. 
Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του κοντά στο χωριό Αγία Βαρβάρα στα μέσα της δεκαετίας του 1950,  δεν είχε σταθερή  (πεδινή)  κοίτη.  Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη.  
Νωπή παραμένει στη μνήμη των παλιότερων κατοίκων της περιοχής (Βέροιας,  Αλεξάνδρειας)  η αταστρεπτική του μανία κατά το Δεκέμβριο του 1935.  
Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο,  Γράμμο και Βόιο,  στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία,  και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.  
Χείμαρροι και παραπόταμοι του Αλιάκμονα είναι ο Γράμμος,  ο Στραβοπόταμος,  η Πραμόριτσα,  ο Γρεβενίτικος,  ο Βενέτικος,  ο Σαραντάπορος,  ο Τριπόταμος (ποτάμι)  και άλλοι. 
Σχεδόν σε όλο το μήκος του επί του νομού Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η γέφυρα των Σερβίων, τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης. 
Ο Αλιάκμονας διαθέτει 33 είδη ψαριών. Από αυτά γύρω στα 30  είναι αυτόχθονα και τα υπόλοιπα εισάχθηκαν με ανθρώπινη παρέμβαση. 

Το Δέλτα του Αλιάκμονα
Εκεί, όπου ο ποταμός ενώνεται με τη Θάλασσα,  έχει σχηματιστεί με τα χρόνια ένα εκτεταμένο Δέλτα που φτάνει τα 40.000 στρέμματα, έκταση κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το Δέλτα του Αξιού (220.000  στρέμματα).  Αιτία το μεγάλο φράγμα που κατασκευάστηκε και κατακρατεί ένα μεγάλο μέρος των φερτών υλών.  Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειωθούν σημαντικά οι προσχώσεις και κατά την περίοδο του καλοκαιριού, που τα νερά είναι λιγοστά,  η θάλασσα εισχωρεί και κατακλύζει ένα μεγάλο μέρος της κοίτης του ποταμού. 

H Τάφρος 66
H Τάφρος 66 ξεκίνησε στο χωριό Καλή ως τον Αλιάκμονα. Παίρνει όλα τα νερά των μικρών ποταμών που χύνονται στη λίμνη, όπως Αράπιτσα –  Τριπόταμος και τα διοχετεύει στον Αλιάκμονα στο ύψος της Κουλούρας.  
Στην ανατολική όχθη του ποταμού δημιουργήθηκε ένα ανάχωμα ως τη θάλασσα για να προστατεύσει τα χωριά από τις πλημμύρες. 
Oνομάστηκε έτσι, γιατί απέχει από τη Θεσσαλονίκη 66 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου